Barsel, frister og arbejde

Barsel, frister og arbejde

Af Jordemoder Julie Carøe

Der er meget at holde styr på! Bulende mave, bløde babydyner, tanker, bekymringer, glæder og drømme. Øm krop, barsel, løn, penge, mental load, overblik og frustrationer. Der er mange bolde der skal gribes, lades falde og skydes videre når man skal være forældre.

Her er nogle af alle de mange frister der skal overholdes som barslende i fht løn og dagpenge.

Husk at tjekke jeres personalehåndbog på jobbet, din kontrakt eller din overenskomst. Der er meget individuelle regler og goder i virksomhederne. Vær sikker på hvad du og din partner tilbydes.

Nedenstående regler gælder som en almindelig lønmodtager.

Så hold tungen lige i munden – jeg har forsøgt at fange de vigtigste punkter til jer her.

 

3 måneder inden din terminsdato skal du fortælle din arbejdsgiver, at du skal på barsel. Altså – det er ikke lovpligtigt at fortælle nogen om din graviditet før dette tidspunkt. Dog vil jeg anbefale dig, at starte en god dialog op med din leder, så snart du er klar til det. Også hvis dette tidspunkt er tidligere end 3 måneder før. For det er godt at forberede sig, og godt at vise hinanden den tillid der skal bygges op og bygges videre på efter barslen.

 

4 uger før din termin kan du gå fra på graviditetsorlov, vær opmærksom på hvilke aftaler der er med din arbejdsgiver.

 

6 uger efter din fødsel skal I være blevet enige om derhjemme i boblen, om hvornår du skal tilbage på arbejde. Det er vigtigt du også fortæller din chef det.

 

Din arbejdsgiver oplyser Udbetaling Danmark, at din orlov er begyndt. Herefter vil du modtage post fra den i din E-boks. Det kan være svært at overskue i søvnmangel og ammetåge – men det er vigtigt at du reagerer på disse breve og svarer indenfor de tidsfrister de stiller. Dette handler nemlig om muligheden for, at din arbejdsgiver kan få refusion – og mange virksomheder sætter fortsat dette som et krav for at udbetale løn under barsel. Det er din arbejdsgivers ansvar at melde til Udbetaling Danmark, når du ikke længere får løn under barsel. Igen vil der komme besked i E-boks, hvor du forklares hvordan du kan søge barselsdagpenge. Du skal huske at søge senest 8 uger efter din sidste dag med løn, så der er lidt tid at løbe på. 

 

Vær også opmærksom på din partners rettigheder for barsel og løn under barsel. Det er fortsat utrolig individuelt hvad der tilbydes, samt om det er afhængigt at refusionsuger fra udbetaling Danmark. Så vær forberedt på dette allerede i graviditeten. Tag dialogen med jeres HR-afdelinger eller ledere hver især. Og nu er der fra januar 2024 også endelig kommet nye barselsrettigheder til medforældre, samt mulighed for at overdrage orlov til nære familiemedlemmer ved soloforældre.

 

Har du ikke mulighed for løn under barsel, kan du søge barselsdagpenge, hvilket skal ske senest 8 uger efter fødslen eller din første fraværsdag.

 

Se oversigt og alle frister på www.borger.dk/barsel.

 

Er du studerende eller selvstændig, gælder der nemlig andre regler. Disse regler kan du finde mere information om på www.borger.dk – hvor du også kan søge om barselsdagpenge.

 Jordemdoer Julie Carøe

Savner du et fællesskab af ligesindede mødre, der er det samme sted i deres graviditet som dig, så tag et kig på vores online mødregrupper, hvor vi også deler nyttige inputs fra relevante fagpersoner både før og efter din fødsel.

Find din mødregruppe HER.

Online terminsgruppe og mødregruppe.

Tilbage til blog