Af Jordemoder Julie Carøe
Fødselsdepression eller efterfødselsreaktion er en tilstand, der kan ramme både mødre og fædre. Det er vigtigt, at vi taler åbent om dette, så vi kan bryde tabuet og hjælpe de, der er ramt.
Fødselsdepression er en tilstand, der kan udvikle sig i forbindelse med graviditet eller efter fødsel. Det er en psykisk lidelse, der kan give en række symptomer, herunder:
- Humørsvingninger
- Tristhed
- Bekymring
- Vrede
- Angst
- Ligegyldighed
- Ændrede reaktionsmønstre
Det kan være en meget svær tilstand at håndtere alene, og det er vigtigt at søge hjælp, hvis man er ramt. Der findes flere forskellige former for behandling til fødselsdepression, herunder terapi, medicin og støttegrupper.
Hvorfor søge hjælp?
Når vi bliver forældre, sker der mange ændringer i vores krop og sind. Der er nye forventninger, reaktioner, opgaver og følelser der fylder på en helt ny måde. Og derfor er normalt at reagere på dette. Dog kan det overmande os – og det er der vi skal søge hjælp. Først og fremmest ved at tale om det. Sige det højt til dem vi holder af. Vores partner, forældre, en god ven eller hvem der er os nærmest. For ensomheden i tankerne er det værste og sværeste at bryde – så at sige det højt er første skridt til at få det bedre. For manglende handling går i sidste ende ud over barnet.
Forebyggelse:
Der er en række ting, man kan gøre for at forebygge fødselsdepression, herunder:
- Få nok søvn
- Spis sundt
- Motionér regelmæssigt
- Tal med dine nærmeste om, hvordan du har det
Hjælp:
Hvis du er bekymret for, om du eller en, du kender, kan være ramt af fødselsdepression, er der hjælp at hente. Du kan tale med din jordemoder, sundhedsplejerske eller familielæge. Du kan også finde information og støtte på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Opfordring:
Lad os tale åbent om fødselsdepression, så vi kan bryde tabuet og hjælpe de, der er ramt. Se evt. Sundhedsstyrelsens kampagne ”Ingen må stå alene”, der netop omhandler dette. For det sker for flere og flere, ca 11% kvinder og 8% fædre, og dette er kun de tal hvor det er blevet sagt højt. Så spørg din ven, din søster eller søn hvis du er bekymret.
Tal med en professionel. Tag fat i jeres jordemoder, sundhedsplejerske eller jeres familielæge. Det er vigtigt at få den rette hjælp i tide. De kan hjælpe med at opspore, vejlede og sende familien det rigtige sted hen.
Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside på www.sst.dk/fødselsdepression
Hos LittleUnBox kan du hver måned modtage en boks med produkter til dig som gravid. I boksen er der desuden et skriv fra vores dygtige jordemoder, med gode råd til din graviditet.
Bestil din første gravidboks HER.