Plukkeveer – hvad er det, og hvad skal du være opmærksom på? - LittleUnBox

Plukkeveer – hvad er det, og hvad skal du være opmærksom på?

Af Jordemoder Julie Carøe

Plukkeveer – hvad er det, og hvad skal du være opmærksom på?

Når du er gravid, sker der mange ting i din krop, som du ikke har prøvet før. En af de ting, som alle gravide oplever, er plukkeveer. Det er dog med forskel hvor tydeligt de oplevelses. Nogle kvinder mærker dem allerede fra uge 15 og hele graviditeten igennem, andre først i dagene op til fødslen. Men hvad er plukkeveer egentlig, og hvad skal du være opmærksom på?

Hvad er plukkeveer?

Plukkeveer er livmoderens måde at forberede sig på fødslen. De er korte, uregelmæssige sammentrækninger, som kan føles som et let tryk i maven. Som om maven trækker sig sammen, og oftest føles hård. Plukkeveer er normalt ikke smertefulde, men de kan være ubehagelige.

Hvornår sker plukkeveer?

Plukkeveer kan opstå i løbet af hele graviditeten, men de er mest almindelige i tredje trimester. De kan komme uventet, eller de kan være udløst af forskellige ting, f.eks. motion, sex eller stress.

Hvad skal du være opmærksom på?

I de fleste tilfælde er plukkeveer ikke noget at bekymre sig om, og ganske normalt og forventeligt. Men hvis du oplever følgende, skal du kontakte din læge eller jordemoder:

  • Plukkeveerne er regelmæssige og kommer med kortere og kortere intervaller.
  • Plukkeveerne er smertefulde. Som sagt – de kan godt være ubehagelige, men ikke smertefulde.
  • Du oplever tryk ned i bækkenet mod endetarmen.

Disse symptomer kan være tegn på en for tidlig fødsel.

Hvad kan du gøre, hvis du har plukkeveer?

Hvis du oplever plukkeveer, er det vigtigt at lytte til din krop. Hvis du føler dig utilpas, skal du hvile dig. Læg dig et rart sted, og læg dine hænder på maven, træk vejret dybt og forsøg at finde ro. Du kan også prøve at tage et afslappende varmt bad. Kommer de ved fysisk aktivitet og motion, så stop op og nyd udsigten hvor du er. Tag en pause, sæt dig evt. på bænken og find ro i kroppen til plukkeveen har sluppet kroppen igen.

I fbm sex er plukkeveer helt normalt og ufarligt, medmindre du er blevet oplyst andet af din jordemoder eller læge. En orgasme er også en muskelsammentrækning som en plukkeve er, og er hverken farligt for dig eller barnet.

Gentagne og vedvarende plukkeveer kan som sagt også være stressudløste, så mærk efter om der er noget der skal ændres i din hverdag. Transportvaner, arbejdsstillingerne, kalendergymnastik osv. Vær ærlig og realistisk med dine forventer til dig selv.

Plukkeveer er en normal del af graviditeten. Men det er vigtigt at være opmærksom på, om plukkeveerne bliver regelmæssige eller smertefulde. Hvis du oplever disse symptomer, skal du kontakte din læge eller jordemoder.

 


Jordemoder Julie Carøe

Hos LittleUnBox kan du hver måned modtage en boks med produkter til dig som gravid. I boksen er der desuden et skriv fra vores dygtige jordemoder, med gode råd til din graviditet.

Bestil din første gravidboks HER.

Online terminsgruppe og mødregruppe.
Tilbage til blog