Sund graviditet

Sund graviditet

Af Jordemoder Lotte Raahauge

@privatjordemoder

Når du blive gravid er det normalt, at du kommer til at tænke mere over, hvad du spiser. Det er også normalt, at du igennem graviditeten kan have et ændret spisemønster, og at du kan få helt specifikke "cravings" - altså noget, som du bare MÅ have. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser sundt og varieret. Det betyder at du kan spise nogenlunde som du plejer. Det anbefales at gravide tager et tilskud af Folsyre 400 mikrogram fra planlagt graviditet til 12. graviditetsuge, samt D-vitamin 10 mikrogram i hele graviditeten og jerntilskud 40-50 mg fra 10. graviditetsuge samt kalk 500 mg dagligt hele graviditeten. Vitaminer, kalk og jern er vigtige både for din krop og for dit barns sundhed.

Spis gerne flere mindre måltider f.eks. 6 gange om dagen, så holder du også dit blodsukker oppe og forfalder ikke til snacks og sukkerløsninger. Skift slikket ud med grøntsager, nødder og frugt med lavt sukkerindhold. Om sommerne kan du skifte flødeisen ud med en kølende smoothie.

Hvis du får graviditetsbetinget sukkersyge i graviditeten, har du 50% risiko for at udvikle diabetes senere hen i livet. Bevæg dig hver dag. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide også bevæger sig 30 minutter dagligt. Dyrk blid motion så som gåture, yoga, svømning og tag cyklen, når du bliver meget højgravid og tung i stedet for at gå. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke ryger eller drikker under din graviditet.

TIP: Undgå at spise for meget hvidt brød og bananer i din graviditet. Kulhydraterne har en tendens til at samle væske i kroppen og især i benene.

Jordemoder Lotte Raahauge

Savner du et fællesskab af ligesindede mødre, der er det samme sted i deres graviditet som dig, så tag et kig på vores online mødregrupper, hvor vi også deler nyttige inputs fra relevante fagpersoner både før og efter din fødsel.

Find din mødregruppe HER.

 

Online mødregruppe

 

Tilbage til blog