Du glæder dig garanteret til at være nybagt mor. Og du har garanteret allerede tænkt over, hvordan det vil være. Du skal være den perfekte overskudsmor, der klarer både at være der 24/7 for din baby, samtidig med at du klarer de daglige pligter i hjemmet, får motioneret, så du kan tabe de overflødige kilo og selvfølgelig ser bragende godt ud imens. Glem det! Lyt i stedet til de velmenende råd, fra nybagte mødre til nye nybagte mødre, som du får herunder.
Der findes masser af gode råd til, hvad du kan gøre under graviditeten, så du er mere klar, når den lille ny kommer. Og har du alt det klaret, er du da også bedre stillet, når først din titel skifter fra vordende mor til nybagt mor.
En ond cirkel
Men som nybagt mor vil der også melde sig mange spørgsmål, og der vil komme mange situationer, hvor du er i tvivl. Og det endda oveni, at du har hormoner susende rundt i kroppen, som får dit humør til at skifte med et fingerknips, samtidig med at du er vanvittig træt.
Træt, fordi det at føde er både fysisk og mentalt trættende. Men også fordi baby måske ikke sover så meget om natten. Og hvorfor gør babyen egentlig ikke det, bekymringerne kører rundt i hovedet på dig. Så bliver du igen i tvivl, gråden trænger sig på. Det kan virkelig gå hen og blive en ond cirkel.
Der er andre, der har gjort det før dig
Men ro på, nu. Du er jo ikke den første, der nogensinde har fået en baby og været nybagt mor. Og de fleste klarer sig – når alt kommer til alt – godt igennem. Så det skal du nok også gøre.
Vi har forhørt os hos andre kvinder, der har været nybagte mødre, om de har nogle gode råd til dig som nybagt mor. Og ved du hvad? Det har de – masser af gode råd. Vi har samlet de 10 bedste råd i vilkårlig rækkefølge til dig som nybagt mor.
1. Lyt til din mavefornemmelse
Der findes masser af spørgsmål og råd fra bedsteforældre og anden familie og nogle gange også fra venner. Og selvom rådene er velmente, så er det ikke altid de er så relevante, og du kan nemt komme i endnu mere tvivl end du er i forvejen.
Det kan være spørgsmål/råd som:
- “Han er nok sulten?” “Er han allerede sulten igen?” ”Der er nok ikke næring nok i din mælk – eller du har ikke nok!” – Ja, en baby kan spise (næsten) hele tiden – især i starten. Og ja, mor kan godt have for lidt modermælk, hvis produktionen ikke er kommet helt i gang endnu. Men giv ikke op. Mængden af modermælk skal nok regulere sig, så den passer til babys behov. Jo mere du ammer, jo mere mælk løber til.
- “Hvis du ikke lærer hende at sove alene, lærer hun det aldrig!” “Skal hun allerede sove igen, så risikerer du, at hun ikke kan sove i nat?” Du har ingen glæde af et overtræt barn i håbet om, at hun så sover igennem om natten. Tværtimod. Det vigtigste er nemlig en god og ensartet døgnrytme, så skal det nok komme. Med hensyn til at sove sammen – kys, kram og sov sammen med din baby, lige så tosset du vil. Den tid får du aldrig igen. Og det er da de færreste teenagere, der stadig sover sammen med deres forældre.
Er du i tvivl om noget, så lyt til din mavefornemmelse, eller spørg din læge og/eller sundhedsplejerske til råds.
2. Gå på kompromis
Det er nemt at beslutte, at din baby ikke skal bruge sut, skal bades mindst hver anden dag eller lignende, når du er gravid, men når hverdagen trænger sig på, kan situationen sagtens være en helt anden. Og hvem siger, du ikke har lov at ændre mening?
3. Vær ærlig
Du behøver ikke at invitere alle venner og familiemedlemmer på barselsbesøg. Og sig også nej, hvis du ikke orker at få besøg af bedsteforældrene. Selvfølgelig skal de se deres barnebarn, men det behøver ikke at være hver anden dag. De skal nok få tid til at lære det at kende.
4. Bed om hjælp
Det er ikke et nederlag at bede om hjælp – både til de daglige pligter og til pasning af baby. Pasningen kan sagtens være i eget hjem eller bare at gå en tur med barnevognen, mens du får lidt søvn. Men du er stadig lige i nærheden, når baby bliver sulten, så du ikke skal ligge og spekulere over, hvordan det nu går i stedet for at få sovet.
5. Inddrag far
Mange mødre har den idé, at der er ingen, der kan tage sig så godt af deres baby, som de selv kan. Det er måske rigtig nok, men baby er helt sikkert ligeglad. Så lad far tage over. Det er også godt for far-barn-forholdet. Og så har det jo det plus, at du kan få lidt alenetid og slappe lidt af.
6. Lav en ammestation
Indret et sted, hvor du kan amme i fred. Amning kræver ro. Ellers kan hormonsystemet ikke producere nok oxytocin, som er det hormon, der får mælken til at løbe. Lav et fast sted, hvor alt det, du skal bruge, ligger klar – underholdning til dig, brystvortesalve, stofbleer, termoflaske med vand, lidt snacks osv. Hvis du har et fast sted, roder det ikke alle andre steder, så du hjælper også dig selv med at holde orden, selvom overskuddet måske til lige netop den opgave ikke er så stort.
7. Sov, når baby sover
Selvom der er masser af andet at lave, er det vigtigt at få sovet, når muligheden er der – det er ikke sikkert, du får lov i nat.
8. Lav dobbelt portion mad
Når du laver mad, så lav til to dage, og frys ned. Så har du altid nem mad en dag, hvor alt går galt, og tudeturene står i kø.
9. Meld barnet ind i vuggestue/dagpleje
I nogle kommuner er der lang ventetid på vuggestueplads/dagpleje. Derfor er det en god idé at melde dit barn ind, så snart han/hun har fået et cpr. nr. – så er der større chance for at få præcis den plads, I ønsker, og når I skal bruge den. En bekymring mindre!
10. Husk barnets bog
Det lyder måske som et fjollet råd. Men du glemmer, hvornår han/hun sad selv første gang eller fik sin første tand. Og du vil fortryde, at du ikke gav dig tid, så du kan gå tilbage og slå det op.