Det sker der i hvert trimester af din graviditet - LittleUnBox

Det sker der i hvert trimester af din graviditet

Trimester LittleUnBox

Graviditetstiden er både umådelig hård og helt fantastisk. Det er en tid fyldt med indkøb af babyudstyr, forventningens glæde, graviditetsbivirkninger og meget mere. Har du også fået en positiv graviditetstest, eller prøver du at blive gravid? Så læs med her for at finde ud af, hvad der sker i hele graviditetsperioden, og hvad du kan forvente!

Graviditet er et af livets mirakler, og selvom dagene kan føles lange, vil tiden alligevel flyve afsted. Og før du ved af det, har du pakket hospitalstasken og er på vej til at møde din lille ny. Hver uge af ventetiden medfører nye symptomer og oplevelser. Derfor er det rart at være forberedt, så du undgår unødig stress eller nervøsitet. 

Af den grund har vi hos LittleUnBox lavet denne guide over hele din graviditet. Så kan du følge med og se, hvad du skal være opmærksom på. Vi gennemgår hvert trimester og fortæller dig, hvordan din baby udvikler sig, og hvilke symptomer du kan forvente. Læs med, og bliv klar til din graviditet!

1. trimester og de første uger af graviditeten

Første trimester af ventetiden strækker sig over de første 12 uger. Du kan begynde at tælle fra den første dag af din sidste menstruation. Selve undfangelsen finder sted i uge 2, og de fleste kvinder tager den positive graviditetstest omkring uge 3 eller 4.

Denne periode er fyldt med hormonelle forandringer, som vil påvirke dig både mentalt og fysisk. Men alle kvinder er forskellige, og din oplevelse vil sjældent være magen til dine veninders. 

Almindelige symptomer i 1. trimester

Grundet de mange hormonelle forandringer vil du ofte opleve en række forskellige symptomer. Hvis du misser din menstruation og oplever disse – eller nogle af disse – symptomer, kan det derfor også være tegn på undfangelse. 

Mange kvinder oplever følgende i deres første trimester:

 • Kvalme og opkast – særligt om morgenen og i forbindelse med måltider.
 • Generel træthed og nedsat energiniveau, så husk at tage jævnlige pauser. 
 • Humørsvingninger i form af både vredesudbrud, tristhed og større glæde.
 • Ømme bryster, som også kan vokse i størrelse ligesom ved menstruation.
 • Større behov for at besøge toilettet, og det kan være sværere at holde dig.
 • Ændringer i appetit og vægt – det kan både være vægttab og vægtøgning.

Sådan udvikler barnet sig de første 12 uger

Et foster udvikler sig hurtigt i løbet af de første 12 uger. Det udvikler sin hjerne og rygrad, og de andre organer begynder så småt også at dukke frem. Arme og ben vokser også frem, og ved uge 8 vil du begynde at kunne se fingre og tæer. Det er desuden i løbet af første trimester, at hjertet begynder at slå.

I slutningen af første trimester vil din baby være ca. 8 cm lang og veje omkring 30 gram.

2. trimester, og maven vokser

Hvis du har haft det hårdt i løbet af de første 12 uger, kan du ofte glæde dig over den andet trimester. Det er fra uge 13 til uge 27. Og her oplever mange kvinder færre symptomer, og de kan nyde ventetiden mere. 

Det kan du forvente i 2. trimester

I andet trimester begynder du for alvor at kunne se, at du er gravid. Det medfører en række fysiske forandringer, og mange kvinder oplever disse forandringer:

 • Brysterne vokser og gør klar til mælkeproduktion, og du kan få brug for en amme-bh. 
 • Din vægt vil stige med ca. 1-2 kg om måneden i takt med, at din baby vokser sig større.
 • Du kan begynde at opleve milde plukveer – kontakt din læge, hvis de gør meget ondt.
 • Dine ben vil blive mere ømme, fordi du bærer større vægt, og du kan få kramper i dem.
 • Du kan opleve mere udflåd, og du har en større risiko for blære- og nyrebetændelse.

Lægerne kan nu se barnets køn

En af de mest fantastiske hændelser i andet trimester er, at du så småt vil begynde at kunne mærke bevægelser. Din baby begynder at sparke og rykke på sig, og den vil nu også kunne høre din stemme. Det er også her, at barnets hjerne for alvor udvikler sig. Du kan derfor med fordel synge og tale til din lille ny. 

Det er i andet trimester, at barnet for alvor begynder at tage form. Det får øjne, ører og hår på hovedet, og du kan få barnets køn at vide. Og i slutningen af uge 27 vil barnet være ca. 30-40 cm lang og veje omkring 1 kg. 

3. trimester og optakten til fødslen

I tredje trimester begynder din krop så småt at forberede sig på fødslen. Og dette trimester strækker sig fra uge 28 til fødslen omkring uge 40. Det medfører en række nye symptomer og oplevelser, og du kan snart tage barselsorlov fra dit arbejde.

Disse symptomer kan du opleve i 3. trimester

Graviditetssymptomerne vil ofte tage til i tredje trimester, og du vil begynde at glæde dig til fødslen. De fleste kvinder vil opleve følgende symptomer: 

 • Ømhed i ryggen af at bære rundt på den ekstra vægt, så book dig selv en rygmassage.
 • Søvnproblemer pga. ubehag – det hjælper at ligge på siden med en pude mellem benene.
 • En stigning i antallet og længden af plukveerne, fordi din krop gør sig klar til en fødsel.
 • Blødning fra underlivet er normale nu, men kontakt din læge, hvis du bliver meget nervøs.
 • Masser af toiletbesøg samt en øget risiko for at få forstoppelse og udvikle hæmorider.
 • Hævelse i fødder og hænder samt en fortsat øgning af din vægt og din bryststørrelse.
 • Mere træthed og større tendens til at blive forpustet, fordi barnet trykker på dine lunger.

Din baby er nu næsten færdigudviklet

I det tredje trimester vil du for alvor begynde at mærke spark og bevægelser fra din mave. Din lille ny gør sig klar til at blive født, og fra uge 39 kan det ske ethvert øjeblik. Nyfødte børn er i gennemsnit 50 cm lange og vejer normalt mellem 2,5 og 4,5 kg.

Fødslen af din lille ny

Fødslen er kulminationen af dine mange måneders graviditet, og du vil endelig kunne møde din lille baby. Overvej, om du vil føde derhjemme med en doula, eller om du er tryggere på hospitalet. Og husk, at uanset hvad du planlægger, kan du aldrig vide, hvordan fødslen kommer til at foregå. 

Et godt råd er, at du allerede fra uge 32 har pakket hospitalstasken. Nogle babyer bliver født for tidligt, og så er det rart at være forberedt. Og derudover skal du blot nyde din graviditet. Den går nemlig hurtigere, end du aner, og pludselig ligger du med dit ønskebarn i armene!

Du kan altid købe et abonnement hos LittleUnBox, så din baby får nyt legetøj og andre godter hver måned. Læs mere om babypakker.

Tilbage til blog