Sådan får du din baby til at falde i søvn hurtigt - LittleUnBox

Sådan får du din baby til at falde i søvn hurtigt

Babyers søvnrutiner er naturligt nok noget, der interesserer forældre utroligt meget. Der findes ikke én bestemt metode til, at du kan få dit barn til at falde hurtigt i søvn. Ved at have et fast putteritual, gøre barnets seng til et rart sted og sørge for selv at være afslappet, kan du dog komme langt i forhold til at sikre nogle rolige aftener. 

En babys søvnrutiner kan være noget af en gåde for nybagte forældre. Hvorfor lægger babyen sig ikke til at sove, når den er træt? Det virker jo fuldstændig ulogisk. Men babyer fungerer ikke lige som os voksne. De har brug for at vide, at de er trygge, når de skal sove. Derfor kræver det typisk, at du er der, for at barnet kan falde i søvn. 

Der findes ikke en metode til, at du kan få din baby til at falde hurtigt i søvn. Børn er forskellige, og det er deres søvnrutiner også. Derfor handler det om at finde ud af, hvad dit barn kan lide, og hvad der hjælper det til at falde i søvn. 

Læg dit barn i seng, når det er træt 

Det kan lyde banalt, men når du gerne vil have dit barn til at falde hurtigt i søvn, er det selvfølgelig vigtigt, at du først lægger det i seng, når det er træt. Hvis barnet ikke er træt, bliver det virkelig noget af en kamp at få det til at sove. 

Du skal derfor holde godt øje med, om dit barn viser tegn på træthed. Små børn bliver ikke sløve, når de bliver trætte, men kan tværtimod skrue op for energiniveauet for at holde sig vågne. Omvendt kan barnet for eksempel også gnide sig i øjnene, når det er sultent, ikke træt. Det handler derfor om, at du lærer dit barn og dets signaler at kende – og det tager altså tid. 

Måske har du hørt, at du skal have faste puttetider. For et spædbarn, der ikke har nogen døgnrytme, giver det ikke mening. Når dit barn bliver større og får en døgnrytme, kan du godt begynde at lægge det i seng omkring det samme tidspunkt. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan diktere, hvilket tidspunkt det er. Det kommer an på, hvilken døgnrytme dit barn har. Nogle børn kan derfor lægges i seng kl. 19, andre først kl. 21. 

Skab et putteritual omkring barnet 

For at skabe nogle gode søvnrutiner bør du skabe et fast putteritual for dit barn. Når du går i gang med putteritualet, ved barnet, at det er ved at være tid til at skulle i seng og sove.

Du kan lave aktiviteter med barnet, der kan være med til at gøre det træt. Det kan for eksempel være at komme barnet i bad, give det babymassage eller synge en sang. Når dit barn bliver ældre, kan tandbørstning og læsning af en historie også være en fast del af jeres putteritual. 

Sørg for, at sengen forbindes med noget hyggeligt 

Dit barn skal selvfølgelig have lyst til at ligge i sin seng til at starte med. Derfor er det vigtigt, at barnet forbinder sengen med noget hyggeligt. Du må aldrig bruge sengen som et sted, barnet kommer hen, når det har været uartigt og skal have time out. 

Det er en god idé, at du italesætter, hvor hyggelig og god en seng barnet har. Det kan også hjælpe, hvis du har det problem, at dit barn rejser sig op eller kravler rundt i sengen. Så klap på madrassen, og vis barnet, hvor det skal ligge. 

Undgå – så vidt muligt – at blive frustreret 

Dit humør påvirker også, hvordan dit barn opfatter situationen med at skulle falde i søvn. Hvis du bliver sur og frustreret over, at dit barn ikke vil sove, kan det blive meget svært at få barnet til det. 

Som nævnt handler det for barnet om, at det skal være trygt, når det skal sove. Hvis du er sur eller irritereret, er det jo ikke en rar og tryg situation for barnet.

Hvis du bliver sur eller frustreret, kan du for eksempel prøve at få en anden til at tage over. Du kan også prøve at skifte til en anden måde at lægge barnet til at sove på. Måske er der noget andet, der virker bedre – og som ikke gør dig lige så irriteret. 

Overvej, om barnet skal sove i jeres seng 

De fleste forældre foretrækker, at barnet sover i sin egen seng. Gerne så tidligt som muligt. Men dit barn kan godt lide at være tæt på dig. Derfor kan det være værd at overveje, om barnet skal sove i jeres seng. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør babyer ikke sove imellem forældrene i dobbeltsengen, men de må gerne sove i et hjørne af sengen, hvor de ikke kan falde ned. Det er derfor oplagt, at den ene forælder flytter lidt ind mod midten, og at barnet så sover i hjørnet i hovedenden. 

Problemet med at lade barnet sove i sengen kan være, at det kan være svært at få det over i sin egen seng igen. For nogle forældre kan det gå ud over sexlivet, hvis de har barnet sovende i sengen. Derfor er det altid en afvejning, du må tage med din partner. En skrigende baby er dog typisk også en hindring for et blomstrende sexliv. 

Accepter, at det nogle gange tager tid 

Det er ikke altid, at du kan få din baby til at sove hurtigt. I nogle perioder tager det bare lang tid. I det tilfælde må du simpelthen acceptere, at det er sådan, det er. Du har sikkert hørt om de såkaldte tigerspring, hvor barnet bliver bevidst om noget nyt i forhold til sin krop og sin omverden på kort tid. Det kan gøre, at barnet får svært ved at sove. Det samme kan det, når barnet får tænder.

”Det er kun en fase”, er derfor et af de bedste mantraer i den periode. Ved at acceptere, at det lige nu bare tager lang tid at lægge dit barn i seng, kan du bedre holde hovedet koldt og være tålmodig med barnet. 

Der findes altså ingen quickfix, når du gerne vil have dit barn til at sove. Det handler om, at du får knækket koden til, hvordan lige præcis dit barn er.

Tilbage til blog