Maj Gravid

Maj Gravid

Sund graviditet af jordemoder Charlotte Raahauge

Når du bliver gravid, er det normalt, at du kommer til at tænke mere over, hvad du spiser. Det er også normalt, at du igennem graviditeten kan have et ændret spisemønster, og at du kan få helt specifikke ”cravings ” - altså noget, som du bare Må have. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser sundt og varieret. Det betyder, at du kan spise nogenlunde, som du plejer. Det anbefales, at gravide tager et tilskud af Folsyre 400 mikrogram fra planlagt graviditet til 12. graviditetsuge, samt D- Vitamin 10 mikrogram i hele graviditeten og jerntilskud 40-50 mg fra 10. graviditetsuge samt kalk 500 mg dagligt hele graviditeten. Vitaminer, kalk og jern er vigtige for både din krop og for dit barns sundhed.

Spis gerne flere mindre måltider f.eks. 6 gange om dagen, så holder du også dit blodsukker oppe og forfalder ikke til snacks og sukkerløsninger. Skift slikket ud med grøntsager, nødder og frugt med lavt sukker-indhold. Om sommeren kan du skifte flødeisen ud med en kølende smoothie.

Hvis du får graviditetsbetinget sukker- syge i graviditeten har du 50% risiko for at udvikle diabetes senere hen i livet. Bevæg dig hver dag. Sundheds- styrelsen anbefaler, at gravide også bevæger sig 30 min. dagligt. Dyrk blid motion så som gåture, yoga, svømning og tag cyklen, når du bliver meget højgravid og tung i stedet for at gå. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke ryger eller drikker under din graviditet.

TIP: Undgå at spise for meget hvidt brød og bananer i din graviditet. Kulhydraterne har en tendens til at samle væske i kroppen og især i benene.

Tilbage til blog